ANTYOKSYDANTY vs. WOLNE RODNIKI

W procesie pobierania i zużywania tlenu w organizmie powstają cząsteczki gazu, którym brakuje elektronu, czyli wolne rodniki (większość cząsteczek ma dwa elektrony).

Wolne rodniki są normalnym produktem ubocznym starzenia się, czyli naturalną częścią procesów życiowych. Skóra wraz z wiekiem naturalnie staje się słabsza, jednak proces ten może zachodzić szybciej lub wolniej w zależności od tego, jak dobrze nasz organizm radzi sobie z wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki odbierając zdrowym komórkom elektrony niszczą ich materiał genetyczny, i wtedy ponieważ nasz (niesamowity!) organizm próbuje sam się bronić, na pomoc wysyła antyoksydanty, dlatego nazywane są też przeciwutleniaczami.

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, inaczej mówiąc oddają im swój elektron, co doprowadza do ich usunięcia z organizmu.

Kiedy jesteśmy młodzi i zdrowi nasz system obronny organizmu kontroluje produkcję szkodliwych cząsteczek. Problem zaczyna się wtedy, kiedy wraz z wiekiem produkcja wolnych rodników zaczyna przewyższać nasze możliwości obronne. Ponieważ wolne rodniki mają niesparowany elektron “polują” na inne cząsteczki, aby wchodzić z nimi w reakcje, inaczej mówiąc – niszczą i zabijają komórki, atakują DNA lub błony komórkowe, czyli sieją spustoszenie w całym organizmie.

Co powodują niepowstrzymywane wolne rodniki ? :

  • przedwczesne obwisanie naskórka
  • przewlekłe stany zapalne organizmu
  • choroby i zawały serca
  • choroby nowotworowe

Co przyśpiesza proces namnażania się wolnych rodników ? :

  • zła dieta
  • promieniowanie UV
  • zanieczyszczone środowisko
  • palenie tytoniu
  • picie alkoholu
  • chemiczne konserwanty dodawane do żywności i kiepskich kosmetyków
  • przemęczenie fizyczne (również wyczynowe uprawianie sportu)
  • stres

Najsilniejszymi antyoksydantami są :

  1. Witamina E
  2. Witamina C
  3. Witamina A
  4. Kwas alfa-liponowy
  5. Beta-karoten
  6. Kwercetyna
  7. Wyciąg z pestek winogron
  8. Flawonoidy ze skórki jabłka
  9. Białka enzymatyczne
  10. koenzym Q10

Większość mocy do walki z wolnymi rodnikami pochodzi z diety, znajdziecie ją prawie w każdym zdrowym produkcie a zwłaszcza w owocach, orzechach czy warzywach zielonolistnych. Nasz system obronny z czasem nie jest w stanie nadążyć za szaleńczym namnażaniem się wolnych rodników, dlatego – oprócz profilaktyki w diecie – należy go wspierać antyoksydantami zawartymi w kosmetykach, które są w stanie neutralizować wolne rodniki.

 

 


Źródło:

Adina Grigore “Szczęśliwa skóra”

Bożena Społowicz “Skin Coach”

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *